Gyakran ismételt kérdések

Fa vagy műanyag ablak?

A faablak hibamentes kivitele a fa természetes szépségét jeleníti meg a lakótérben.
Számolni kell azonban azzal hogy idővel az UV sugárzás hatására a fa sötétebb árnyalatú lesz és a festékbevonatot szükség szerint fel kell újítani.

A műanyag ablak ellenáll a keletkezett kondenzvíznek, karbantartást nem igényel. A konyhák és fürdőszobák ideális ablaka.

Miért háromrétegű üveg?

Az ablak hőszigetelő képességére döntő befolyással van a beépített üveg. A háromrétegű üveg az ablak hőszigetelési értékét 20%-kal javítja a hagyományos kétrétegű üveghez képest. Egyéb, a hőszigetelési érték javítására irányuló megoldások (hőszigetelő keret, kripton gáz stb.) maximum 7-10%-os javulást eredményezhetnek.

A háromrétegű üveg belső felülete a téli időszakban akár 5-8 c°-al magasabb lehet a kétrétegű üvegéhez képest, ezzel nagymértékben csökkenhet a páralecsapódás veszélye.

Mi a megfelelő szarufatávolság?

Szarufatávolságon a két szomszédos szarufa belső felületének távolságát értjük.

Optimális szarufatávolság a hőszigetelő keret beépítéséhez

Optimális szarufatávolság

Az optimális szarufatávolság az ablak tokjának külmérete plusz legalább 2 cm (ebben a méretben még nincs benne a szigetelő anyag)

Minimális szarufatávolság a hőszigetelő keret beépítéséhez

Minimális szarufatávolság

Mivel az ablak tokja nem a két szarufa közé, hanem a szarufák fölé kerül beépítésre a minimális szarufatávolság az ablak tok külméreténél 3 cm-el kisebb lehet.

Ez esetben még lehetséges a belső gipszkartonburkolat csatlakoztatása a tokban kialakított vájatba.